בעקבות המלחמה סקר שערך מכון מיגל מגלה, ש-9 מ-10 חקלאים דיווחו על פגיעה משמעותית
מכון המחקר מיגל בקרית שמונה, הנתמך על ידי משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה, בבעלות ‘החברה לפיתוח הגליל’, מפרסם תוצאות סקר הערכת ההשפעה של מלחמת “חרבות ברזל” על חקלאי ישראל.מהסקר עולה כי 89% מהחקלאים הישראלים דיווחו על נזק כלשהו, ו-96% מהחקלאים צופים פגיעה נוספת במשק בשלושת החודשים הקרובים.בפני החקלאים בעוטף ובאזור הצפון עומדים האתגרים הגדולים ביותר, במיוחד עקב בעיית הגישה לשטחים החקלאיים, שהוכרזו כשטח צבאי סגור. כלל האזורים נפגעו קשה וההשפעה צפויה להימשך עוד חודשים רבים.חקלאים הממוקמים באזורי הגבול מוגבלים בגישה לשטחי הגידול ומתקשים לנייד את התוצרת לשוק.
קושי עיקרי נוסף הינו המחסור המשמעותי בידיים עובדות, עקב עזיבת העובדים הזרים לחקלאות וכן בעיה בסוגיית השיווק.התוצאה היא ירידה בממוצע של 35% בייצור ובהכנסה של החקלאות הישראלית בכללותה, וירידה של כמעט 70% בייצור והכנסות למשקים בעוטף.“התגובה לשאלותינו איששה את שחשדנו- המלחמה הרסנית לחקלאות הישראלית”, מסר ד”ר אדם אברמסון, ראש קבוצת מחקר בתחום הכלכלה החקלאית במכון המחקר מיגל ומוביל הסקר. “היכולת של ענפי החקלאות להתאושש תהיה תלויה ביכולת ליישם פתרונות יצירתיים שיבטיחו כוח עבודה יציב ומקצועי, ערוצי שיווק חדשים ורציפים וגישה זמינה ובטוחה למשקים”.”הבטחת תנאים בסיסיים אלו תדרוש חשיבה ‘מחוץ לקופסה’ ופעולה מהירה מכל המעורבים. החקלאים קוראים לממשלה להסיר מחסומים, להסיר מגבלות על גיוס עובדים זרים, לספק תמריצים להעסקת והכשרת עובדים ישראלים ועוד. הם גם פונים לממשלה להכריז על נושא אבטחת המזון כבעל עדיפות לאומית, לדאוג לסבסוד תשומות, להפחתת מחיר המים, וליצור ולעודד יוזמות שיווק”, הוסיף ד”ר אברמסון.
הסקר הדיגיטלי נערך בין ה-26 באוקטובר ועד ה-5 בנובמבר 2023, על ידי ד”ר אדם אברמסון ממכון המחקר מיגל וחיה רק יהלום, מנהלת מו”פ צפון במיגל, המו”פ החקלאי הפריפריאלי הגדול בישראל. הסקר הופץ באמצעות התארגנויות חקלאיות, מועצת הצמחים, שירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) במשרד החקלאות, ורשתות חברתיות, ונכללו בו תשובותיהם של 389 חקלאים מכל אזורי המדינה.מכון המחקר מיגל בבעלות החברת לפיתוח הגליל, הוא מגה מו”פ אזורי גלילי שנתמך על ידי משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה. המכון הרב-תחומי למחקר יישומי מתמחה בתחומי הביוטכנולוגיה ומדעי המחשב, מדעי צמחים, חקלאות מדייקת ומדעי הסביבה, חומרי מזון, תזונה ובריאות.