עתידות: שני יישובים חדשים יוקמו בגולן

המועצה הארצית לתכנון ובניה אישרה הקמה של שני יישובים חדשים בגולן.

*. כל התמונות של שטחי היישובים המוצעים, צולמו ע”י א.ג איזן אדריכלים ובני ערים

בדיון שהתקיים אתמול במועצה הארצית הוחלט להמליץ לממשלה על הקמת שני יישובים חדשים בגולן – אורחה ומטר, במזרח ובצפון הרמה. רשות מקרקעי ישראל תתכנן את היישובים. מיקומו של היישוב החדש אורחה הוא במזרח הגולן, כ-5 ק”מ צפונית למושב רמת מגשימים. מיקומו של היישוב השני, מטר, הוא כקילומטר דרומית למושב שעל. בשל הפריסה הרחבה של היישובים במועצה, והמרחקים הגדולים ביניהם, המועצה האזורית הגדירה חמישה אשכולות תפקודיים של יישובים, כאשר בכל אחד מהם יישוב מרכזי שמספק להם שירותים.

מבט דרומה לכיוון דרך השרות הגובלת בצידו המזרחי של הישוב המוצע



מיקום היישובים החדשים הוא באשכולות היישובים המזרחי והצפוני, המיושבים בדלילות רבה של פחות מ-10 נפש לקמ”ר, וזאת על מנת לחזק את רמת השירותים ליישובים באשכולות האלו. לצורך הגדרת המיקום המדויק של היישובים נערכה בחינה של מספר רב של חלופות, בהיבטים שונים, וניתנה חשיבות גבוהה לפגיעה מזערית ככל הניתן בסביבה ובאקולוגיה, בנוף ובחקלאות. כמו כן, נבחרו מיקומים מרוחקים מקצרין, על מנת לא להוות לה תחרות. היישובים מיועדים להיות יישובים קהילתיים בני כ-2,000 יחידות דיור, כלומר כ-8,000 תושבים בכל יישוב. המועצה מייעדת את היישובים להיות בעלי אוכלוסייה מעורבת של דתיים וחילוניים. התוכניות יתוכננו ע”י א.ג. איזן אדריכלים ובוני ערים בע”מ, עבור רשות מקרקעי ישראל.

בשנתיים האחרונות קיימה המועצה האזורית גולן, ביחד עם רשות מקרקעי ישראל, חשיבה אסטרטגית בנוגע לעתידה. כתוצאה מכך נקבעה אוכלוסיית יעד של כ-60,000 נפש, פי שלוש מאוכלוסייתה כיום. יעד זה תואם להחלטת ממשלה 864, שעוסקת בעידוד הצמיחה הדמוגרפית בגולן, אשר התקבלה בדצמבר האחרון. לצורך עמידה ביעד זה נדרש גידול של היישובים הקיימים, ולצד זאת הקמה של יישובים חדשים.

מבט מכיוון דרך השירות בצד המזרחי של הישוב המוצע לכיוון מערב, למתחם מרעה



נפת הגולן מהווה כ-5% משטחה של מדינה ישראל, אך רק כ-0.5% מאוכלוסיית המדינה מתגוררת בה. אורכו של הגולן מצפון לדרום כ-73 ק”מ, מרחק דומה לזה שבין חדרה וגדרה. לגולן גבול יבשתי באורך של כ-112 ק”מ עם 3 מדינות, מתוכם כ-100 ק”מ בגבולות עם סוריה ולבנון. המטרות להגדלת האוכלוסייה הן מתן מענה לביקוש הגבוה הקיים למעבר לגולן, שיפור השירותים לתושבי המועצה, השתתפות במאמץ הלאומי למתן פתרונות דיור, וצמצום פערים בין המרכז לפריפריה. כל זאת, תוך שמירה על ערכי הטבע והנוף הקיימים בגולן.

יעקב קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, בירך על החלטת המועצה הארצית לאשר את הקמת שני הישובים החדשים. “הישובים החדשים יעניקו לאזור הגולן תנופה משמעותית ויביאו לאזור משפחות וצעירים. הישובים יוכלו גם לשמש גם את בני המקום וגם למשוך תושבים חדשים בגולן אשר יסייעו לצמצום הפערים בין המרכז לפריפריה, יתאימו למגמת הצמיחה ולצורך בפתרונות דיור מגוונים בפריסה ארצית רחבה, יחזקו ויגוונו את הקהילה הקיימת”.

מבט מדרך 98 לכיוון דרום מערב, לחלק הדרומי של תחום היישוב המוצע