נתונים המטרידים לקראת ועידת ישראל לחקלאות, שתתקיים בחודש הבא. על כך בכתבה הבאה.
בשנים האחרונות שינויי האקלים מובילים ללא מעט אסונות, שריפות, הצפות ומזג אוויר קיצוני שפוקד את כל העולם. גם בארץ חווינו לא מעט מארועים אלו כאשר בימים אלו אנו נמצאים בגל חום חריג בחודש נובמבר. ארועים אלו הינם בעלי השפעה אדירה גם על החקלאות. כך, במהלך הקיץ האחרון התמודדו חקלאי ישראל עם תוצרת חקלאית דלה, מה שהוביל לעליית מחירים משמעותית ואף הכפלה של המחירים לצרכן.
בשל המשמעויות הכבירות של ההתחממות הגלובלית על החקלאות הוחלט כי במסגרת וועידת ישראל לחקלאות שתתקיים ב 8-9.12 סוגייה זו תהיה אחת המרכזיות עליה ידונו שרים, חברי כנסת, ראשי הארגונים החקלאיים והחקלאים עצמם. לדבריהם: “אנחנו חווים נזקים אדירים מההתחממות הגלובלית, היא מהווה סכמה קיומית ממשית לחקלאות, יש חקלאים שבקיץ האחרון לא הצליחו להוציא פרי אחד – זה גזר דין מוות”. על פי נתוני הקרן לנזקי טבע עולה כי במהלך השנה האחרונה בשל היבול הנמוך הנובע מההתחממות הגלובלית שילמה הקרן פיצויים הגבוהים פי 4 ביחס לאשתקד בענף הזית (12 מיליון ₪) ופי 2 מאשתקד למגדלי הפירות (86 מיליון ₪) ולענף הפלחה (27 מיליון ₪) מדובר בשיא שלילי של 20 שנים. הירידה המשמעותית ביבול נובעת מהעדר מנות קור – דבר שמוביל לירידה ניכרת בכמות היבול ובאיכותו. לאור הירידה בכמויות נרשמת עליית מחירים משמעותית בשווקים כאשר גם העדר גשמים בתקופה זו של השנה מהווה קושי נוסף על החקלאים והגידולים.
לדברי שמוליק תורג’מן מנכל הקרן לנזקי טבע: “אנחנו מתמודדים עם סיטואציה מורכבת, הקרן מעניקה פיצויים אדירים בגין ירידה בכמויות היבול ובמקביל גם הצרכן משלם יותר כי היבול דל. בעשור האחרון שילמנו יותר פיצויים באופן ניכר בייחס לעשור הקודם, הפיצויים במגמת עלייה מתמדת”. לדבריו, כל גידולי הנשירים נפגעו השנה היות והטמפרטורות בלילה שמשפיעות על החנטה לא ירדו כבכל שנה, “הפעם האחרונה שהיה ארוע כזה הייתה לפני 30 שנה, אם ארוע כזה חוזר על עצמו הנשירים עשויים להעלם”. המומחים מזהירים ממחסור חמור במזון בשל שינויי האקלים, אזורים רבים הופכים ללא רלוונטיים לחקלאות ובשווקים נוצר מחסור “הטמפרטורה בישראל עולה בקצב גבוה משאר העולם כי אנחנו נמצאים באזור סף מדברי והחוסרים בשווקים כבר כאן. המדינה מבינה שאנחנו במשבר, החקלאים במשבר. אנחנו חייבים להגדיל את כמות הגידולים כדי למנוע חוסרים ולמנוע תנודות חדות במחיר לצרכן כי כשיש חוסר בשווקים המחיר מזנק. צריך לסייע לחקלאים במשבר הזה ולעודד הגדלת ייצור” הוסיף שמוליק תורג’מן.
כאמור סוגיית האקלים וההתמודדות של החקלאים תהיה במרכז ועידת ישראל לחקלאות – הארוע החקלאי המרכזי של ישראל שתתקיים ב 8-9.12 ותעסוק בין הייתר גם בהשלכות ההתחממות על ביטחון המזון של מדינת ישראל, פשיעה חקלאית, ייבוא, ייצוא וחשיבות סימון תוצרת חקלאית.