בתערוכה, שתיערך במעיין חרוד, יציגו מחקרים להתמודדות עם משברי אקלים ומזון.
חוקרי מו”פ צפון ומכון המחקר מיגל בהובלת חיה רק-יהלום, מנהלת מו”פ צפון, הוזמנו להציג את מחקריהם החדשים, בכנס המקצועי שיתקיים כחלק מהתערוכה החקלאית השנתית “אגרו ישראל-יבול שיא” במעין חרוד, בתאריכים ה-13/14, שיעסוק בתשומות חקלאיות ובמחקרים חדשניים, שמטרתם ליצור כלים ושיטות להתמודדות עם משבר האקלים ומשבר המזון הצפוי בעולם בעקבותיו. מחקרים המתמודדים עם ההשפעות האקלימיות על ייצור המזון, זני פירות חדשים, שתילי עצי פרי עמידים לחום ושיטות עיצוב יעילות של העץ, מזונות העתיד לבני אדם ולמספוא, פרויקט “אבוקדו כל השנה” ועוד.
בכנס ירצו: ד”ר ליאורה שאלתיאל-הרפז ממו”פ צפון-מיגל, חוקרת אגרואקולוגיה, בדגש על חרקים ומזיקים, בונה מערכות אקולוגיות בנות קיימא ומקדמת ממשקים של הדברה משולבת. שאף זכתה לאחרונה, במענק מחקר משותף מטעם הרשות לחדשנות בישראל וממשלת איטליה, לפיתוח תכשיר הדברה סלקטיבית לשני מזיקי המפתח, שכנגדם לא קיימים פתרונות יעילים: עש נובר העגבנייה ועש הפרודניה, ד”ר רקפת שרון ממו”פ צפון-מיגל, העוסקת בהשפעת השינויים האקלימיים על הדינמיקה של המזיקים, יחסי חרק-צמח, פיתוח שיטות לניטור מזיקים, מיפוי מרחבי ואפידמיולוגיה של מחלות צמחים המועברות על ידי וקטורים חרקיים, בהדברת המזיקים באמצעות מניפולציות המבוססות התנהגות, ותקשורת בתוך אוכלוסיות ובין חרקים וצמחים ההתחממות הגלובלית ובדגש על אירועי קיצון, פרופ’ שי מורין מהמחלקה לאנטומולוגיה ופרופ’ אפרת מורין מהמכון למדעי כדור הארץ של האוניברסיטה העברית, בשיתוף ד”ר ליאורה שלתיאל-הרפז ממו”פ צפון-מיגל, יציגו בכנס מחקר חדש בו בנו החוקרים מודל לחיזוי התפתחות האוכלוסיות של “כנימת עש הטבק” (Bemisia tabaci), המבוסס על אפיון הקשר ההדוק בין טמפרטורת הסביבה והתפתחות החרק, כך שניתן לבצע תחזיות לגבי קצב גידול האוכלוסייה על בסיס נתונים מטאורולוגיים.
בחלקו השני של הכנס שיעסוק בצמחי ועצי פירות העתיד, ירצו: ד”ר נבות גלפז ממו”פ צפון-מיגל, החוקר כלים חדשים להתמודדות עם מחלת הפנמה במטעי הבננה, הנגרמת על ידי פטריות שוכנות קרקע, הגורמות לכמישת מערכת ההובלה בצמח. מטרת המחקר מניעת הכחדה של זני בננות, ופיתוח זנים עמידים מקומיים ועריכה גנומית וד”ר שריאל היבנר מהמעבדה לביולוגיה חישובית וביואינפורמטיקה במכון המחקר מיגל, שלקח חלק בפרויקט בינלאומי “להאכיל את העולם” שהתקיים באוגנדה ב- 2020, יציג את נושא כספת של הזרעים בעולם ל”יום שאחרי” ומחקריו בתחום התכונות הגנומיות והשפעתן על עמידות לעקות. עוד יציגו ממו”פ צפון-מכון המחקר מיגל: ד”ר ליאור רובינוביץ’ החוקר גידול האבוקדו על מטע זני אבוקדו ויעדי צמיחה, בעתיד הקרוב, ד”ר עומר קראין החוקר שיטות גידול ועיצוב מטעים יעילות וחדשניות, ראובן דור ממו”פ צפון-מיגל ויו”ר שולחן אבוקדו במועצת הצמחים יציג עם אודי גפני את נפחי הייצור של ענף האבוקדו, יעדי הצמיחה וכיווני פיתוח מקצועי.
התערוכה והכנס מיועדים לחקלאים, חוקרים, ראשי ארגונים חקלאיים, חברות בתחום החקלאות והמים ופעילים בענף החקלאות בישראל, מכוני מחקר, תאגידים וגופים ממשלתיים.