מענק בסך 7.5 מיליון אירו הוענק למכון המחקר מיגל על ידי תכנית המחקר והפיתוח באיחוד האירופי HORIZON 2020 לפרויקט מחקרי לפתרונות פרמצבטיים מבוססי אצות ומזונות פונקציונליים
מכון מיגל מוכיח שוב שהוא נמצא בקדמת המדע והטכנולוגיה. את זאת מבינים גם באיחוד האירופי. המחקר שכותרתו Algae4IBD זכה במענק יוקרתי בסך 7.5 מיליון יורו, שהוענק על ידי HORIZON 2020, תכנית המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי, לפרויקט המחקרי
את המחקר הובילה ד”ר דורית אבני, חוקרת בכירה במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל, הנתמך על ידי משרד המדע והטכנולוגיה. מטרת המענק לקדם פריצת דרך בפיתוח החומרים הטבעיים מאצות, לפתרונות פרמצבטיים מבוססי אצות ומזונות פונקציונליים, לטיפולים חדשניים במחלות דלקתיות כרוניות שאין להן כיום תרופה, כגון מחלת מעי דלקתית ,(IBD מחלת קוליטיס ומחלת קרוהן.
HORIZON 2020 ארגון של האיחוד האירופי, מהווה את הפלטפורמה הגדולה בעולם למימון מחקר, ניתוח וחדשנות בעולם, עם תקציב כולל של כ-77 מיליארד אירו. תכנית המחקר והפיתוח של הקהילה האירופאית, מעניקה מימון לסקטורים וגופים שונים, במטרה לקדם את המצוינות הטכנולוגית באירופה ובמדינות השותפות כולל מדינת ישראל, שיתוף פעולה במחקר, פיתוח וחדשנות.
למענק המחקר שותפים מכוני מחקר וחברות תעשייה מאירופה ושותפות: צרפת, אירלנד, איטליה, פורטוגל, צ’כיה, הונגריה, בלגיה, גרמניה וסלובקיה. מישראל שותפים מכון המחקר מיגל שמוביל את המאגד וחברת יאמוג’ה לגידול אצות, שהוקמה ב- 2017 וממוקומת בגן התעשייה תל-חי.
תחום המחקר והשימוש באצות תופס תאוצה במחקר ובתעשייה ומעורר עניין רב בקרב יזמים וחוקרים, הרואים באצות ענף מרכזי בחקלאות העתיד. האצות משמשות למגוון יישומים, ביניהם כמקור לחלבון לשימוש האדם באופן ישיר או באופן עקיף, דרך הזנת דגים בחקלאות הימית, לטיפול במים, לרפואה, תזונה ולקוסמטיקה.
למרות הידע שהצטבר בעולם לגבי האצות, בהיותן מקורות עשירים לחלבון, ויטמינים, חומרים אנטי דלקתיים וחומרים מועילים אחרים, רק 10-15 מתוך עשרות אלפי הזנים הידועים של אצות, כולל כלורלה, ספירולינה, אולבה ועוד, משמשים לשימוש מסחרי.
במעבדתה של דר’ דורית אבני לחקר חומרי טבע ורגולציה של מערכת החיסון, במכון המחקר מיגל, מתקיימים מחקרים בתחום מיצוי החומרים הטבעיים כגון: אצות, פטריות, קינואה וכד’, במטרה לקבוע את השפעתם על דלקות כרוניות ועל מערכת החיסון, לאפיין את החומר הביולוגי הייחודי בחומרי הטבע ולקבוע את התאמתו כמקור לרכיבים הקשורים בבקרה על מערכת החיסון כגון ספינגוליפידים.
בעשרת החודשים האחרונים, מאז פרוץ מגפת הקורונה, מתקיים מחקר אינטנסיבי, לגילוי המנגנון הגורם לסערת הציטוקינים בחולי קורונה והשפעת אצת הספירולינה למיגור מנגנון זה.
מנכ”לית משרד המדע והטכנולוגיה, שי לי שפיגלמן אומרת: “ברכות לד”ר דורית אבני ולמכון המחקר מיגל וצוות החוקרים השותפים. קבלת המענק מהוריזון 2020, הוא ללא ספק הישג מרשים והכרה בינלאומית שלא רבים מגיעים אליהם.
“ההישג מוכיח את חשיבות המחקר ואת היותו פורץ דרך במציאת טיפול יעיל באמצעות אצות למחלות דלקתיות. משרד המדע והטכנולוגיה, ימשיך לתמוך, לפתח ולעודד את קיומו וביצועו של מחקר ופיתוח יישומי באזורי הפריפריה”.
ד”ר דורית אבני אומרת: “הזכייה במענק הינו ההישג המשמעותי ביותר בעבודתי כמדענית חוקרת ובזכותו נבצע במיגל, מחקר ופיתוח פורץ דרך שיוביל לפתרונות חדשים למחלות שאין להן מענה טיפולי.
“המחקר יתבצע בשיתוף פעולה בינלאומי ובו ישתתפו 21 גורמים וביניהם, שותפי למחקר במיגל, בתחום חומרי טבע וכימיה אנליטית, פרופ’ סולימאן חטיב. העובדה שרעיון שלי, קרם עור וגידים וסחף אחריו שותפים רבים לפרויקט, מרגשת אותי עד מאוד. אני שמחה על כך שהאיחוד האירופי בחר להשקיע בתכנית מחקר זו, על פני כל הרעיונות האחרים. זהו משוב נפלא עבורי כחוקרת ואני מאחלת לשותפי ולי הצלחה רבה”.