א.א אורטופדיה וספורט
view counter
גוף חטוב ומעוצב ב- 20 דקות אימון פעם בשבוע! הצטרפו לעשרות מתאמנים שכבר רואים תוצאות! EMS PLUS ראש פינה
view counter
מייסטר שיווק פירות
view counter

מיהו הגורו שלך?

מאת: 
דודי מרקוביץ
בשם: 
גליל עולה
תאריך: 
14.03.16

אני מאוד מעריך אנשים אשר יודעים להודות בטעותם, במיוחד כאשר זה מגיע ממישהו שהוא בעל דרג ומוכר, לקום ולהגיד: "טעיתי" זה הכי מכובד שאפשר.

מי אתה פרופסור טים נוקס?
נוקס הוא מדען ופרופסור, מנהל חטיבת המדע לפעילות גופנית ורפואת ספורט באוניברסיטת קייפטאון. פרופסור טים נוקס הוא גם אצן מושבע אשר השתתף ביותר מ-70 מרתונים ואולטרה. האיש המיוחד הזה הוא גם סופר מפורסם אשר כתב לא מעט ספרים בתחום הספורט והתזונה. הוא תומך נלהב בתזונת LCHF ומשך את תשומת לב העולם בכך שהתנגד לעובדה שכולסטרול ברמות גבוהות הינו גורם למחלות לב.

בעוד הוא נלחם בבירוקרטיה קשה כנגד רעיונותיו, נוקס גם עמד למשפט על כך שהמליץ לאם בטוויטר לעבור לאוכל "אמיתי"- סוכר נמוך מאוד, וללא דגנים, ולעבור לשומן. עד לא מזמן האיש היה נשמע מופרך לכולם. אף פעם לא שמעתם דיאטנית או רופא ממליצים על חמאה, שמן קוקוס. ואל תשכחו שומן דגים- אומגה 3. אבל היום כולם כבר יודעים שהסכנה תמונה בסוכרים ודגנים.

בסרט "דגנים הורגים" מספר נוקס על היותו רץ מקצועי ובין התומכים הנלהבים של ג'ל הריצה. דבר שלטענתו כולל העמסת פחמימות אשר הוביל אותו למצב של טרום סוכרת. גילו והחמרת מצבו הובילו אותו לחקור מחדש את חשיבות התזונה בעולם הספורט, המסקנות לא אחרו לבוא.

כאשר אנשים מדברים על מדענים גדולים הם תמיד נוטים להתמקד באלה שעבדו עם כימיקלים או שברו את חוקי הפיזיקה, אבל מה לגבי אנשים שעובדים בתחום הספורט והמדע? מה לגבי גברים ונשים בעלי שם גדול שקראו תיגר על הדרך שבה אנשים חשבו על אוכל ופעילות גופנית?

מה לגבי אנשים כמו טים נוקס? מדען ספורט זה מקייפטאון בדרום אפריקה כבר מגדיר מחדש אמונות, במשך שנים עשה האיש התקדמות רבה בתחום המדע והספורט, כשהוא דוחף את הגבולות של ביצועי אנוש בתחומי ספורט שונים. בדקו מה שהוא עשה וראו מדוע הוא ראוי לכבוד.

אז מי אתה באמת טימוטי דיויד נוקס?
נוקס נולד בשנת 1949 בהרארה, זימבבואה. אך עבר לדרום אפריקה, שם התמנה לפרופסור למדע בפעילות גופנית וספורט. זו הייתה העמדה שהוא לקח באוניברסיטת קייפטאון בדרום אפריקה.

מה עושה אותו כל כך מדהים? ובכן, נוקס לא רק הטיף אלא גם תרגל - נכון להיום הוא השתתף בלמעלה מ- 70 אולטרה-מרתונים ומרתונים. כמו כן הוא מחברם של כמה ספרים, שאחד מהם הפך לרב-מכר וכן "גביע קדוש" עבור רצים רבים.

חייו המוקדמים
כמו רבים בדרום אפריקה, נוקס היה משוגע על קריקט, וזה כנראה מה שסלל לו את הדרך לקריירה במדע וספורט. הוא למד בבית הספר היסודי "מונטריי" בקייפטאון. לאחר מכן למד במכללת Diocesan, שם גם קנה את שמו. התואר הראשון שלו היה MBChB בשנת 1974, ולאחר מכן- תואר MD בשנת 1981. הוא קיבל את תוארה- DSC שלו (Med) בשנת 2002.

טים נוקס -מחנך, חוקר, ומחבר
שנה לפני שקיבל את תואר ה-MD שלו, באוניברסיטת קייפטאון, הפך נוקס לראש יחידת המחקר למדע, פעילות גופנית ורפואת ספורט. בתחילת שנות ה- 90 ייסד את המכון למדעי הספורט של דרום אפריקה. יחד עם יחידתו, הוא הצליח לפרסם מעל 370 מאמרים במדעי הספורט והכושר מאז שנת 1996. הוא גם אירח את הקונגרס הבינלאומי הראשון לספורט ומדע בקייפטאון.

בשנת 2005 המשיך לנהל את המחקר שבדק את היכולות של הגוף תחת קור קיצוני. במהלך המחקר נתגלה כי הגוף מגביר את טמפ' הליבה שלו לפני שהוא נכנס למים קרים, כדי להתכונן טוב יותר. מצב זה נקרא: THERMO PRIME. נוקס שימש בניסוי זה כרופא המשלחת.

כתבים ומאמרים
נוכח כל המחקרים שפרסם נוקס, היה זה רק עניין של זמן לפני שהתחיל לכתוב גם ספרים. אחד מהם הוא "ערכה של הריצה” - ספר המשמש בעיקר רצים: ליהנות, להבין, ולשפר את ביצועי הריצה שלהם. נוקס גם פרסם ספר בשם “ספוג מים”, בו הוא לוקח אנשים למסע מאוד אינפורמטיבי לתוך העולם של הידרציה עבור ספורטאים. זהו אותו הספר שבו הוא קבע כי לשתיית מים מיד אחרי מרתון יכולות להיות השפעות רעות על הגוף ועל ההתאוששות של הספורטאי.

נוקס עבד גם עם תזונאית ושף-ספורטאים למטרת העבודה הבאה שלו, שנקראת “המהפכה”. בספר זה יש כמה גילויים פורצי דרך ועמדות, אבל יש בו גם מתכונים מדהימים ומעוררי תיאבון המגובים במחקר מדעי.

פרסים
טים נוקס ידוע בזכות נקיטת עמדה מאתגרת כשמדובר בפרדיגמות ישנות ונפוצות של פיזיולוגיה. הקולג' האמריקאי לרפואת ספורט כיבד אותו כשניגש להציג את ההרצאה שהציג בעשור האחרון, שדיברה על כך שהמוח הוא המושל המרכזי שמכתיב כמה זמן, כמה חזק וכמה מהר הגוף יכול לבצע.

נוקס הוא אכן פנינה בעולם המדע והספורט, ואני מקווה שהוא יביא גילויים פורצי דרך על גוף האדם ועל הפיזיולוגיה גם בשנים הבאות. פרופסור דני ויסר מאוניברסיטת קייפטאון מכנה את פרופסור טים נוקס "צונאמי" בעולם התזונה והספורט. כאשר HPCSA חידשה את הדיון במשפטו של נוקס, על התנהגות לא מקצועית עבור מתן ייעוץ שגרתי לאם מיניקה בטוויטר, הרעיון היה להראות כי העצה שנתן לגברת אינה מבוססת על ראיות ועובדות.

Bhoopchand -רופא חדש בצוות החקירה ניסה לעצור את נוקס מלהביע את הצגת הראיות על השפעת תעשיית משקאות קלים על קווים מנחים תזונתיים וייעוץ תזונה, לטענתם זה לא רלוונטי כי יש לעצור אותו במתן עצות לא מבוססות מדע. אך במשפט, צוות HPCSA ובראשם Bhoopchand היו פשוט חסרי אונים כנגד הידע והעדויות אותם הציג נוקס. גדולתו ונצחונו של נוקס במלא הדרו נשמעים ברחבי העולם כולו. מדינות, מדענים ואנשי אקדמיה מאמצים את דעותיו, כולל האגודה התזונתית ADSA.

טים נוקס הוכיח כי הנחיות תזונתיות כיום וההשפעה שלהן הן אלו שלא מבוססים מדע ואינם אוחזים בראיות. ייעוץ התזונה היום והרפואה הם אלו שתורמים למגפת ההשמנה, מחלות לב וסוכרת. הוא הראה כיצד מזון ותעשיות למשקאות קלים הפכו את המזון דל השומן ומזונות עתירי הפחמימות לפרדיגמת השלטת 'הקונבנציונלית'.

נוקס נכנס במלוא הדרו בעיקר בתעשיית הסוכר אך גם במטרות אחרות. הוא טוען כי רופאים הפכו את הסוכרת למחלה חשוכת מרפא, כאשר בידיהם כל האמצעים לרפא מחלה זו. "אנחנו מתרגלים רפואה של כישלון ואני לא רוצה לעסוק ברפואה שכזו". עוד אמר כי בעתיד מחלות לב יטופלו לא ע"י קרדיולוגים אלא ע"י מומחי כבד.
החלק השלישי הוקדש להבנת חשיבותה של האבולוציה על המין האנושי מקוף ועד לציידים אוכלי בשר. זה לקח לאבותינו כמאה אלף שנים לפתח את המוח שיש לנו כרגע ולאבד שליש מהמעיים שלנו: יתרון שנתן לנו לחיות בעיקר על מזון מן החי. במילותיו של נוקס: "הפכנו לציידים ייחודיים שכל חיפושם אחרי מזון עשיר בשומן."

אז, כהרף עין אבולוציוני, גילינו איך לעבד דגנים, דבר שהכריח את אבותינו להתיישב במקום אחד ואפשר התפתחות טכנולוגיות חדשות, חברות מורכבות, מנגנוני שלטון מורכבים יותר, אמנות ושפה, ואת העושר החומרי. קל להבין כי ההתקדמות המהירה הזו הביאה עמה השלכות מזיקות לאורח החיים שלנו ולבריאות שלנו בעיקר.

אנחנו שמים את מבטחנו בחברות פארם ותעשיות מזון ענקיות שידאגו למבוקשינו ולמזונותינו. פיתוח מאכלים מודרניים, ישיבה ממושכת, חוסר פעילות, מעט שומן, זה מה שכולם קיבלו על עצמם עם המהפכה החקלאית. עם זאת, ישנם ליקויים חמורים בתהליך ההיגיון של הסיפור הזה: אם מערכת העיכול שלנו התפתחה עבור דיאטת טורפים- מעל 99.6% של המסע האבולוציוני שלנו, יכול להיות שכמות הפחמימות בתזונה שלנו היא הבעיה? אולי זה מה שגורם לנו לחלות?

נוקס הציג טעות זאת במספר אפיקים כולל המדע שעומד מאחוריהם במסלולים המטבוליים של הגוף. להלן מספר ראיות לכך:

ראשית - חוקרים מצאו שאוכלוסיות שסבלו מהשמנה וסינדרום מטבולי היו עניות והשקיעו את רוב זמנן בעבודת כפיים. אוכלוסיות אלו נמצאו בשמורות בדרום אפריקה בשנת 1920 ובצפון אמריקה. כל האוכלוסיות האלו ניזונו מדיאטות נמוכות שומן ועתירות דגנים.

שנית - אסון הבריאות הגדול ביותר העומד בפני אוכלוסיות ברחבי העולם הוא השכיחות הגוברת של סוכרת סוג 2. כ- 12% מכלל המבוגרים בדרום אפריקה כבר חולים בסוכרת והמספר צפוי להכפיל את עצמו, כך שאחוז החולים רק יגדל עד שנת 2040. גידול זה התחיל 20 שנים לאחר כניסתן של ההנחיות התזונתיות בארה"ב בשנת 1977, אשר קידמו אימוץ תזונה עשירה בפחמימות המבוססת על דגנים. זה מסביר את הממצא כי כאשר האוכלוסיות בעולם עברו לתזונה תעשייתית מודרנית הן התחילו לפתח סוכרת 20 שנים לאחר השינוי התזונתי. יש ראיות הולכות ומצטברות כי אנשים עם סוכרת מסוג 2 יכולים דרמטית לשפר את בריאותם כשהם מגבילים צריכת פחמימות בתזונה שלהם.

שלישית - בכדי שההשערה של נוקס תהיה אמתית, הוכח כי תרבויות קדומות אשר המרו את תזונתן לעשירה בפחמימות סבלו ממחלות מטבוליות. ואכן, זה בדיוק מה שהראיות הראו. אינדיקטור מראה רמת קיומן של אוכלוסיות ציידים לעומת אוכלוסיות חקלאיות, שמוצגות באתרים ארכיאולוגים. כאשר הם חפרו באתרי קבורה הם מצאו שרידי שלד במצב ריקבון מתקדם. כמעט בכל מקרה שנרשם, באוכלוסיות ציידים היה מצב שיניים ועצמות בריאות, בעוד שברגע שאותן אוכלוסיות החלו לאכול דגנים ופחמימות נמצאה עדות לעששת שן וריקבון, תת תזונה וצמיחה ננסית.

אולי הראיות המרתקות ביותר הגיעו ממחקרים של מומיות מצריות. המצרים הקדמונים בנו את הציוויליזציה שלהם על טיפוח חיטה ואפילו כונו "Autophagy", או אוכלי לחם. ניתוח איזוטופ יציב של השרידים שהשתמרו היטב מציג מומיות אלו כאוכלי בשר מן החי במידה מעטה מאוד. יתרה מכך -אכילת בשר הייתה אך ורק כשלא היה קמח באזור. אומנם לא נמצאו שומני טראנס, "שמנים צמחיים" תעשייתיים ומרגרינה. אנחנו יכולים להיות סמוכים ובטוחים שהם לא אכלו ג'אנק פוד. למעשה, הדיאטה שלהם הייתה כמעט בדיוק זהה לקווים המנחים התזונתיים שבדרום אפריקה (מבוסס על הקווים המנחים התזונתיים משנת 1977 בארה"ב).

ועם זאת- התקפי לב ומחלות לב גדלו באוכלוסייה זאת! מחקרים אחרונים של מאות מומיות משנת 1500 לפני הספירה, וממעמדות גבוהים ונמוכים בחברה, מצאו מקרים רבים של מחלות לב ועורקים, לעתים קרובות אצל אנשים צעירים, בשנות העשרים המאוחרות שלהם ובתחילת שנות השלושים. מחקרים אלה מאשרים את ממצאי המחקרים הקודמים שנערכו באמצעות נתיחה בסיסית של רקמות מומיה שנשמרו בתחילת המאה ה- 20. האנשים האלה ממש לא היו בריאים; אכן עדויות ששרדו מאשרות כי רבים נשאו כמות שומן ניכרת סביב המותניים שלהם.

הקשר בין אכילה יתרה של פחמימות ומחלות הינו חזק מאוד. אך האם זה גורם סיבתי למקרה? העדויות של נוקס מגיעות ממספר אוכלוסיות שונות ברחבי העולם, כמו האינדיאנים ולוחמי שבט המסאי, שהוגדרו כגבוהים ואתלטים ולא חוו מחלות מטבוליות. האינדיאנים התפתחו מאוד עם הביזון בצפון אמריקה. עד למלחמת האזרחים הם היו בעיקר ציידים. רק כאשר הביזון נורה ע"י אנשי הספר - אנשים אלו הוכרחו לחיות על דגנים, חיטה ואוכל מעובד וכעת הם מבין האוכלוסיות השמנות ביותר בארה"ב.

בני המסאי נותרו בריאים כאשר לא ויתרו על אכילת בשר ודם פרות: ממש דיאטת LCHF טיפוסית. לעומתם, מזלם של בני דודם העירוניים לא שפר עליהם, כמו שנצפה במספר מחקרים. בדרום אפריקה מדינות מקומיות ושבט הזולו בפרט- רוב התזונה נגזרה מעדרים ובקר. לאחר מלחמת הזולו עדרים נהרסו כאשר מחלת בקר תקפה יותר מ- 5.2 מיליון ראשי בקר מדרום הזמבזי.

בהתחשב בתעשיית הכרייה הגדלה בדרום אפריקה והצורך בסיפוק מזון עשיר ומהיר באנרגיה לכוח העבודה, הממשלה הקולוניאלית עודדה את הקמת "משולש התירס"- מתן מזון זול ויעיל שתוך כמה עשורים שינה את התזונה של האוכלוסייה מאכילת שומן חיות לאכילת פחמימות. אולי עדויות אלו אינן מוכיחות סיבתיות והקשר בין אוכלוסיות ללא בעיות מטבוליות בהן התזונה עשירה בשומן והקשר בין אוכלוסיות בהן יש אכילת תזונה עשירת פחמימות ומחלות מטבוליות.

האם נוקס יכול לראות מעבר לקשר הסיבתי?
הוא יכול לטעון כי הקשר העיקרי למחלות השמנה, לב ותסמינים אחרים של בעיות מטבוליות אינו מצביע על דיאטות עתירות שומן אצל אבותינו, אלא התזונה הכביכול הבריאה של המהפכה החקלאית. המסקנה היא כי כניסתו של הסוכר לקראת סוף המאה ה- 19 והתפתחותה של תעשיית הסירופ בשנת 1960 כמרכיב עקרי במזונות מעובדים, האיץ את המדרון החלקלק לעבר מחלות מטבוליות שחברתנו רוויה בהן כיום.

 

דודי מרקוביץ

דודי מרקוביץ

מאמן כושר אישי וקבוצתי ויועץ תזונה
072-3264102

פרסום תגובה חדשה

CAPTCHA
אתגר זה נועד לוודא שהינך אנושי כדי למנוע "ספאם".
גוף חטוב ומעוצב ב- 20 דקות אימון פעם בשבוע! הצטרפו לעשרות מתאמנים שכבר רואים תוצאות! EMS PLUS
view counter
מחפשים אימון פונקציונאלי המשלב קרוספיט, TRX ואקסטרים? אימוני כושר אישיים וקבוצתיים במתחם מאובזר וחדשני. Sweat Box קריית שמונה
view counter
טקיאר מזגנים
view counter
הגיע הזמן לעלות לליגה של הגדולים, מותגי הספורט המובילים בעולם עכשיו במחירי חיסול, בי אקטיב ביגוד ספורט מקצועי
view counter
זה הזמן לגלות עולם ומלואו בעבור חיות המחמד שלכם. אביזרים, ציוד ומכירת דגים, תוכים וארנבים. צדק חייתי - מזון וציוד לבעלי חיים.
view counter
הרכב שלכם זקוק לפחחות כללית או לטיפול תקופתי? בואו להכיר צוות מיומן ואדיב במוסך פיאט מורשה. מרכז שרות פיאט החולה - המרכז רכב שלך
view counter
הגיע הזמן לדאוג לחברים הכי טובים שלנו כמו שמגיע להם. אצלנו תמצאו את כל מה שבעלי החיים שלכם אוהבים וצריכים. דוגי סטייל
view counter
מחפשים חנות סלולר מתקדמת ואמינה? ד"ר Cell - מעבדת תיקונים וחנות אביזרים לטלפונים סלולריים. מגוון הנחות ומבצעים לחיילים וסטודנטים
view counter

כל הזכויות שמורות © גליל עולה - אתר הספורט של הצפון
תכנות: SmartWebs  ♦  שיווק דיגיטלי: SOL Digital